Uzmanlar, otizm tanısı konulan çocukların erken teşhis ile tedavi edilebileceğini vurguluyor. Bu süreçte, hastalığın erken fark edilmesinin ve uygun tedavi yöntemlerinin uygulanmasının büyük önem taşıdığı belirtiliyor.
Medicana Konya Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor Hikmet Akbulut, Dünya Otizm Farkındalık Günü’nün hastalığın tanınması ve bu konuda farkındalık yaratma amacıyla 2 Nisan tarihinde kutlandığını hatırlattı. Akbulut, “Otizm, 1940’lı yıllarda tanımlanan nörogelişimsel bir hastalıktır. Birleşmiş Milletler’in belirlemiş olduğu bu günün temel amacı, otizmin daha iyi tanınmasını sağlamak ve toplumsal farkındalık oluşturmaktır. Erken teşhis ve tedavi ile bu hastalığı geriye çeviremiyoruz. Annelerin sıklıkla betimlediği gibi, otizmli çocuklar genellikle yaşıtlarıyla uyumsuz davranan ve belirli nesnelere takıntılı bir şekilde ilgi duyan bireylerdir. Bu çocuklar muayene sırasında belirgin davranışlar sergileyebiliyor, ancak bu davranışların fark edilebilmesi için uzmanların bu çocukları görmesi gerekiyor.” dedi.
“Eğitim sürecinin başlatılması, çocukların sağlıklı bireyler olarak yetişmesinde kritik bir rol oynuyor.”
Rutin muayenelerle takip ettikleri çocukların gelişimini de değerlendiren Uzm. Dr. Akbulut, “Rutin kontrollerde, çocukların hem fiziksel hem de nörolojik gelişimlerini yakından izliyoruz. Nörolojik gelişim geriliği gösteren çocuklar her zaman öncelikli olarak değerlendirmemiz gereken bireylerdir. Bu çocukları, çocuk psikiyatristleri ile çocuk nöroloğu hekimlerine yönlendiriyoruz. Bu süreçte yapılan testler ve tetkiklerle birlikte, özellikle ilk 3 yaş içinde eğitime başlanması, bu çocuklardaki gelişim sorunlarının azalmasına yardımcı olmaktadır. Bu nedenle ailelerin, çocuklarını erken muayene ettirmeleri son derece önem taşıyor. Eğer aileler çocuklarında yaşıtlarıyla uyum sağlamama, konuşma güçlüğü ya da sürekli tekrar eden davranışlar gözlemliyorlarsa, çocuk hekime başvurarak, gerektiğinde çocuk psikiyatristi veya çocuk nöroloji uzmanlarına yönlendirilmesini talep etmelidirler. Başvuran çocukların durumunu inceliyoruz ve eğer bir sorun varsa, gerekli uzmanlara yönlendiriyoruz. Ayrıca, özel eğitim ve rehabilitasyon açısından Konya’da bulunan SOBE kurumu, bu alanda oldukça başarılı bir hizmet sunuyor.” şeklinde ifade etti.