Tunceli İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı Sağlıklı Hayat Merkezi’nde görevli diyetisyen Hasan Tuncay, 4 Mart Dünya Obezite Günü dolayısıyla önemli açıklamalarda bulundu. Obezite ile mücadelede sağlık beslenme ve fiziksel aktivite artırmanın kritik unsurlar olduğunu vurguladı.
Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ), obeziteyi sağlığı bozacak derecede anormal ya da aşırı yağ birikimi olarak tanımladığını ifade eden Tuncay, “Obezite, yalnızca bir hastalık değil; aynı zamanda hipertansiyon, tip 2 diyabet, hiperlipidemi, kalp-damar hastalıkları, inme, bazı kanser türleri, kas-eklem problemleri ve solunum sistemi hastalıkları gibi birçok sağlık sorunu için risk oluşturur” şeklinde konuştu.
Obezite ile mücadelede önleme çalışmalarının, obezite ve onun komplikasyonlarının engellenmesi açısından büyük bir önem taşıdığını belirten Tuncay, “Obeziteden korunma ve mücadele etme yöntemlerinde en önemli faktörler sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivitenin artırılmasıdır. Yetişkinlerin haftada en az 5 gün ve günde en az 30 dakika orta şiddetli veya haftada en az 75 dakika yüksek şiddetli fiziksel etkinlik yapması önerilmektedir. Çocukların ise günde en az 60 dakika orta veya yüksek şiddetli fiziksel aktivite gerçekleştirmesi gerekmektedir. Besin gruplundaki besinlerden sağlıklı seçimler yapabilmek için bireyin sağlık durumu, yaş, cinsiyet ve aktiviteleri gibi faktörler göz önünde bulundurulmalıdır” ifadelerini kullandı.
Obezite tedavi yöntemleri ve başvurulacak yerler hakkında da bilgi veren Tuncay, şu bilgileri paylaştı: “Obezitenin tedavisi için tıbbi beslenme (diyet) tedavisi, egzersiz tedavisi, davranış değişikliği tedavisi, ilaç tedavisi ve cerrahi müdahaleler uygulanabilir. Diyet tedavisi, artan fiziksel aktivite ve davranış terapisi, ‘ağırlık kaybı’ tedavisinin üç temel bileşenidir. Obeziteli bireylerin kilo verme başarısını artırmak ve hatalı yöntemlerden kaçınmak için multidisipliner bir yaklaşım şarttır. Obezite tedavisinin etkili bir şekilde yürütülmesi için, hekimler, diyetisyenler, psikologlar, psikiyatristler, fizyoterapistler ve egzersiz uzmanlarından oluşan ekipler tarafından ‘sağlıklı beslenme, egzersiz ve davranış değişikliği’ içeren üçlü bir tedavi programı uygulanmalıdır. Fazla kilolu ve obez bireyler, diyet tedavisi almak ve beslenmeyle ilgili doğru bilgi edinmek için aile hekimlerine başvurabilir ya da Sağlıklı Hayat Merkezinden ücretsiz beslenme-obezite danışmanlığı hizmeti almak için randevu oluşturabilirler.”